Somalikatt som utekatt

Skjermbilde 2019-07-26 kl. 04.14.53
Bildene er tatt av Maria Selander

Vi får ofte spørsmål om somalien egner seg som utekatt. Vi selv hadde våre somalikatter ute de første årene, det vil si på starten av 2000-tallet. Det var utrolig herlig å se de ekornlignende skapningene klatre opp og ned trærne, eller se de løpe med stor ivrighet over gressplenen. Derimot har vi endret oppfatningen etterhvert som vi har drevet oppdrett. Det er det flere grunner til.

Som oppdretter jobbes det mye med seleksjonsavl. Seleksjon av avlsdyr går både på helse og utseende, men også gemytt. Vi ønsker en rase som er tillitsfull, som elsker mennesker og som alltid er forutsigbar. Disse kattene er en drøm å ha som familiemedlemmer. Men parallelt med dette avles også skepsis til nye mennesker og evnen å se farer bort.

Skjermbilde 2019-07-26 kl. 04.13.03Grunnen til at vi begynte å endre mening om å ha somali som utekatt var fordi det stadig var unge solgte katter som døde etter påkjørsel. Uten at vi har ført statistikk på det, opplevde vi at mange av kattene vi kjøpte som utekatt ble påkjørt innen de var fylt året. Vi selger ikke lengre katter som utekatter på samme måte som vi gjorde før, nettopp på grunn av dette. Også nå den siste tiden har vi fått flere meldinger om voksne katter som har mistet livet etter en ulykke med bil. Det er like trist hver gang.

Andre farer som vi har opplevd at går igjen er rovdyr. Somalikatten kan være et lett bytte fordi de ofte er distré og naive. Dersom de er opptatte med å jakte på insekter, mus eller fugl, kan det fort skje at de ikke legger merke til at de selv blir jaktet på. Dette er også et scenario vi både selv har opplevd med solgte kattunger og har hørt om fra andre oppdrettere.

At somalikatten ofte ikke klarer å se farer og ofte lever i nuet er også årsaken til at vi ikke anbefaler å la somalikatter gå løs på en balkong eller veranda. Det har skjedd ved flere anledninger at katter vi har solgt har falt ned fra både 3. og 4. etasje fordi de har stått på kanten og jaktet på insekter eller fugler. Dette til tross for at de egentlig er en smidig og elegant rase.

En annen fare som vi har opplevd er at de går ute og kun på et begrenset område, men blir skremt bort av motorfartøy, dyr eller mennesker og derfor ikke finner veien hjem igjen.

Skjermbilde 2019-07-26 kl. 04.15.15
Vi håper med dette at alle som ønsker seg en somalikatt tenker seg om to ganger før de vurderer de som utekatt. Derimot elsker de å gå i bånd om de blir vant til det som små. Om det er mulig vil de trives veldig godt med en luftegård 🙂

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s