OM KIACHERO

Hvem er (N) Kiachero?
Vi er en familie som deler lidenskapen for somalikatten. Våre katter går fritt i huset og er fullverdige familiemedlemmer. De har tilgang til inngjerdet luftegård og går turer i bånd.

kiaraBakgrunnen for oppdrettet (N) Kiachero startet i 2001. Abyssineren til vår nabo hadde fått fire søte blandingskattunger, og vi valgte ut en liten prinsesse vi kalte Kiara. Gjennom vår nabo ble vi introdusert for langhårsvarianten somali. Katten var så vakker at den måtte ses i virkeligheten. Vi fant oppdrettet «av Iatik» som hadde kull og dro på besøk. En liten viltfarget jente hoppet rett opp i fanget mitt og sjarmerte meg.

Kort tid etter var vi eiere av vår første rasekatt med stamnavnet Cherokee av Iatik. Oppdretteren ønsket å låne Cherokee til utstilling, og interessen vokste hos da hun gjorde det godt på utstillinger. Ettersom naboen vår hadde en flott abyssinerhann, bestemte vi oss for at Cherokee skulle få kull. Videre førte dette til lidenskapen vi har i dag.

Vårt stamnavn er en kombinasjon av Kiara og
Cherokee sine bokstaver:
Kiara + Cherokee = Kiachero

Vi var fascinert over de flotte tegningene iBilde 179 ansiktene til rasen, og mente de minte om indianertegninger. Da Cherokee er navnet på en indiansk stamme, valgte vi å fokusere på indianske navn på våre kull. Med årene har vi beholdt stilen med originale navn, men har åpnet opp for andre type navn i tillegg. Vi syns det er veldig stas å finne navn, og bruker gjerne svangerskapet til hunnkatten på å leke med navnvalg. Flere navn har vi laget selv slik at det kun er våre kattunger med de navnene.

 


Å skape noe vakkert

img_9685
Å drive oppdrett er gøy på mange måter. Den gleden av å skape noe vakkert er mye av drivkraften vår. Vi har malt oss et bilde i hode av hvordan det perfekte eksemplaret ser ut i forhold til rasestandarden. Hvert kull er et skritt på veien. Med hvert kull har vi en videre plan og vi har tro på at akkurat den kombinasjonen kan gjøre noe godt for rasen. Noen ganger må man ta to skritt tilbake for å hente inn ting man har mistet på veien, men hele tiden jobber vi mot målet.

 

Somali for oss
Det er ulikt fra oppdretter til oppdretter hva en vektlegger og hvordan ”type” somali man foretrekker. For vår del søker vi etter en mørk dyp rødfarge hos den img_9432viltfargede med mye tikking og tegninger i ansiktet. For oss gir dette en spennende ”look” sammen med et rått uttrykk. Vi legger også stor vekt på ører, hake og profil. Vi er glad i mye profil med høy panne og uten bump. Haken skal være kraftig og gjerne gjennomfarget, og ikke hvit. Vi er i tillegg glad i den muskuløse somalikatten med slank og elegant kropp. Vi avler også fargene blått, sorrel og fawn, og alle disse fargene ønsker vi så varme som mulig. En sorrel skal aller helst være brannrød og en blå skal være mørkt kremfarget selv i det blå på ryggen.

Jobber aktivt for en lav innavlsgrad
img_7329Vi er veldig opptatt av at flere individer skal være med på å påvirke rasen. Vi prøver så godt det lar seg gjøre å bruke flere hanner til færre kull, men samtidig nok til at vi får sikret linjene videre i avl. Vi ønsker å jobbe i generasjoner ved ikke å bruke de samme hunnkattene til alle kull hvert år. Ikke alle ønsker/har mulighet til å jobbe slik, og det er heller ikke økonomisk lønnsomt da det krever at flere blir testet for PRA/PK og blodgruppe, forsikret og avlsgodkjent. Men det er slik vi ønsker å bidra til rasens utvikling og vi synes det er en spennende måte å jobbe på. Derfor bruker vi også ofte abyssinere, importerer nye linjer fra utlandet og samarbeider tett med andre dyktige oppdrettere – både i Norge og i utlandet.

Interessen for genetikk og avl
Fra ung alder har jeg engasjert meg i avl og12079253_739073706224540_1509602493794111762_n oppdrett, og genetikk er noe jeg finner svært interessant. Det å jobbe med genetikken i generasjoner finner jeg givende. Se utviklingen fra generasjon til generasjon. Kombinere katter ut ifra egenskaper. Vente i spenning helt til endelig kattungene blir født. Se resultatet. Gjennom de første ukene hender det vi har noen friske diskusjoner om hvem vi skal velge videre i avlen, for med hver kombinasjon har vi en plan. Pros and cons. Hvem er teknisk best? Hvilke egenskaper trenger vi mer av? Det er alltid like spennende å se utviklingen til kattungene. Hvordan de er i tenårene og hvordan de ender opp som fullvoksne. Nå er det jo slik at det er genetikken som styrer resultatene, og noen ganger får man akkurat det man ønsker seg utfra kombinasjonen, mens andre ganger det motsatte. En kombinasjon kan være svært heldig for rasens utvikling, men i andre tilfeller ikke.

Det er utrolig gøy å ha kattunger
Samtidig som det er gøy å vente på et kull for å se resultatet av kombinasjonen, er det helt fantastisk med kattunger. Det å være med fra fødsel og følge ferden fra bittesmå nusselige nyfødte, til de blir herlige boller som tar IMG_1296sine første skritt, til de er helt apekatter og morokråker, før de så flytter til sine nye familier. Denne tiden går altfor fort. Den følelsen er todelt da oppdretteren i meg gleder meg til å se hvordan de blir som voksne, mens hjertet mitt skulle ønske denne tiden varte evig. Det er en glede å følge dem i deres nye hjem og vite at de gleder sine nye familier. Se at de får det livet de fortjener og at familiene er fornøyde. Det finnes ikke noe som gleder en mer enn små søte kattunger, så det å kunne oppleve dette ofte er for meg et stort pluss.

Helse og gemytt
Det er viktig å nevne at helse og gemytt IMG_0854stiller høyest i våre valg av avlskatter. Vi har ved flere anledninger valgt bort avlskatter vi mener har helsemessige egenskaper som ikke egner seg og som vi ikke ønsker videre i rasen. Alle kombinasjoner blir vurdert først utfra disse kriteriene. Vi avler primært kosekatter og familiemedlemmer, og det gemyttet og de personlighetene vi har på våre avlskatter og avkom i dag, er vi utrolig stolte av.

Vise frem våre flotte avkom
img_9151En annen glede med avl er å vise frem de flotte avkommene våre på utstilling. Som regel vet vi på forhånd hva dommerne kommer til å si da vi allerede har gjort en formening om styrker og svakheter. Sånn blir det når man har stilt ut og avlet i mange år. Men det er gøy å få bekreftet at vi er på riktig vei og at vi avler rasetypiske katter.

Stolte over gode utstillingsresultater
Med noen års pause fra oppdrett startet vi helt på 11329958_10155812757590601_4740411003331711441_nnytt med vårt første kull 2013 – vårt andre A-kull. På den korte tiden har vi oppnådd utrolig mye som oppdrettere. Vi har oppdrettet tre juniorvinnere og eid fire. Vi har fått NOM, BIV og BIS på flere av våre avlskatter. Flere (N) Kiachero-katter har ligget øverst på årets-katt-lister, og vi har blitt kåret til årets oppdrett. Vi har opplevd å komme i panel med alle fire fargene vi avler. Vi kommer stadig nærmere det bildet vi har malt oss i hodet, og vi gleder oss veldig til de neste generasjonene i oppdrettet vårt.

Har flere gode oppdretterkollegaer
IMG_8068Vi er veldig heldige som har flere oppdrettere vi samarbeider tett med. Flere i Norge, og også noen i utlandet. Vi tørr å være ærlige med hverandre og vi hjelper hverandre i vurderinger og med å tilegne god kunnskap. Noen ganger er det lettere for en utenfra å vurdere kvaliteten på en kattunge da man kan se seg blind på de fantastiske personlighetene til kattungene. Man kan fort bli inhabil. Når vi er flere som aktivt avler og stiller ut somali, har vi alltid noe å lære hverandre. Et samarbeid er mer enn bare å byttelåne hanner og kjøpe nye avlskatter. Vi har flere eksempler på episoder hvor vi har fått hjelp selv midt på natten dersom en kattunge skulle trenge det. I tøffe valg har vi stilt opp for hverandre og i kriser bidrar vi alle så godt vi kan. Denne hobbyen hadde ikke vært det samme uten disse menneskene.

Gode fòrverter
Gode fòrverter er gull verdt når man
jobber med målrettet avl. img_2053Vi har hatt fòrverter som har hjulpet oss i vårt avlsarbeid i alle år og vi har vært utrolig heldige med mange fine mennesker og flotte samarbeid. De er grunnen til at vi har mulighet til å utvikle rasen på den måten vi gjør. Det er flere fòrverter som har kommet tilbake når deres tidligere katt(er) fra oss har gått bort, og som gjerne ønsker å være fòrvert igjen – både på hunnkatt og på hannkatt. Det synes vi er utrolig gøy! Vi har også opplevd at de har anbefalt en slik avtale til venner og kjente. Det har også hendt at våre fòrverter har begynt med eget oppdrett, noe vi syns er veldig artig. På alle disse årene har vi kun vært uheldige et par ganger i valg av fòrvert, men det har gitt oss masse lærdom og har gjort oss bedre rustet til å velge personer å samarbeide med. For det er nemlig det en fòrvertavtale handler om – et samarbeid. Det krever god kommunikasjon og tillit. Vi skal ha tillit til at de tar vare på både fòrkatten og kattunger, og at vi blir orientert med eventuelle endringer og problemer som skulle oppstå. Fòrvert skal ha tillit til at vi stiller opp, veileder og følger opp under hele samarbeidsperioden. I tillegg skal det være en glede for begge parter.

.

 

2 kommentarer om “OM KIACHERO

  1. Du skriver så vackertom Demothy och Inteus. Du vet välatt hos S*Catnip´s finns 3 st barnbarn till honom. sex veckor gamla i morgon
    Även Inteus finns i våra katter 🙂

Legg igjen en kommentar