Hvordan skille abyssiner og somali ved fødsel?

I dette innlegget ønsker jeg å dele hvordan vi har lært oss å skille mellom abyssiner og somali ved fødsel. Det er nemlig ikke alltid like lett. Tidligere teknikker har vært å se på pelsen mens kattungene enda er våte rett etter fødsel. Om den da er litt mer krøllete har dette vært et tegn på somali. En annen metode har vært når kattungene vokser seg litt til har abyssinerkattungene mer kaktuslignende pels. Men dessverre – disse metodene har vi opplevd at har spilt oss et puss. Det er nemlig ingen regler uten unntak og innimellom kan det faktisk være rent umulig å skille abyssiner og somali fra hverandre som kattunger, selv om det også finnes mange tilfeller hvor det er enkelt. Da er somalikattungene lodne pelsdotter, mens abyssinerkattungene har kort og tett pels.

I eksempelet under var det lett å vurdere. Jenta til venstre var uten tvil somali, mens hennes to søstre var abyssiner.
Skjermbilde 2019-09-08 kl. 17.51.15.png

Jeg har blant annet to eksempler der det har vært svært vanskelig å vurdere. Den sorrele jenta på bildet under hadde en lodden sorrel søster. Hun selv derimot var ikke like lodden og faktisk mer korthåret. Vi lurte lenge på om hun var somali eller abyssiner. Det viste seg til slutt at hun var somali. Derimot for den blå jenta var det motsatt. Hun hadde en blå abyssinersøster som var veldig kort i pelsen. Hun selv var mer lodden, noe som gjorde at vi ble i tvil. Det viste seg til slutt at hun var abyssiner, hun også.

En metode vi derimot har lært oss i nyere tid og som har vist seg å være ganske så treffsikker i våre avlslinjer er å se på tegningene på hodet til kattungene når de er små. Metoden ble utarbeidet etter å ha sett tilbake på alle kattunger vi ha hatt for å se om det fantes noe forskjell. Det er kun mulig å skille pelslengden på denne måten de to første ukene. For abyssinerkattungene vil mer av den brune (viltfarget), røde (sorrel) eller kremfargede bunnfargen syntes i tegningene. Ofte går det opp i et lite hakk ved øret. For somalikattunger vil dette hakket være dekket av tikkingsfargen som er sort, sjokoladebrun eller blå. I bildeserien under har jeg tatt med eksempler i de tre fargevariantene viltfarget, sorrel og blått både i somali og abyssiner. Fawn er ikke tatt med ettersom vi ikke har fått noen fawn kattunger enda (selv om vi har prøvd å få denne fargevarianten i mange år).

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s