Hvorfor 12 uker..?

Vi kan ofte se kattunger som blir annonsert leveringsklare før de har fylt 12 uker. Dette setter fart på mange kattevenner der ute. Men hvorfor skal kattunger være hos kattemoren frem til de er 12 uker?

lkhgf

En svært viktig del av kattungenes sosiale utvikling og oppfostring skjer innenfor tidsrammen 8-12 uker. De lærer seg hvordan man oppfører seg i forhold til andre katter og hvordan man leser andre katters kroppspråk. I denne perioden lærer kattemoren ungene sine hvordan de skal takle frustrasjon og avvisning når hun trapper ned eller kutter ut å die.

Når kattungen er under lek og slosskamper med sine søsken eller sin mor blir de tolerante, lærer seg grenser og å ikke bite for hardt. Om kattungenes lek går over styr, vil ofte kattemor bryte imellom. Hun lærer dem også å bli renslige.

De fleste kattunger er modne til å flytte ved 12 ukers alderen, men man skal huske på at det er en minimumsalder og at en del kattunger kan behøve lengre tid. Å beholde dem lengre er ikke noe oppdrettere gjør for egen skyld, tvert imot – det koster penger – men det er for at kattungene skal bli trygge, friske og harmoniske kattunger.

733928_281482588650323_636977441_n

Hva kan konsekvensene være om kattungen flytter for tidlig?
Det er viktig å merke seg at det ikke er alle kattunger som får problemer om de taes for tidlig fra sin familie. At man kjenner til flere katter som har håndtert det bra er ikke noe argument for å la være å vente når det finnes en markant risiko for at katten kan få problemer. Enkelte problemer og forstyrringer kan være diffuse eller opptre senere i livet, og derfor være vanskelige å koble til kattens oppvekst.

Når kattungen er rundt 8-12 ukers alderen begynner immunforsvaret som de får via morsmelken å avta, samtidig som de skal bygge opp ett eget forsvar mot sykdommer – ikke minste ved hjelp av vaksinen som de får når de er 12 uker og 16 uker. Stress er ikke bra for immunforsvaret og å flytte, med det stresset det innebærer, gjør at katten blir ekstra mottakelig for bakterier og sykdommer.

IMG_0028

Stress, nytt miljø og ny diett kan lett gi kattunger problem med magen etterfulgt av diare. En eldre katt er tryggere og har ett bedre immunforsvar- dessuten er det viktig å gi kattungen den samme maten som tidligere- hvertfall den første perioden. Når man går over til et annet fòr er det viktig med en gradvis tilvenning hvor man blander nytt og gammelt fòr sammen i en periode først, før man går over til det nye fòret.

Må få tid til å etablere faste toalettvaner
At kattungene spiser fast føde og går på do betyr ikke automatisk at den klarer seg uten familie. De trenger tid på seg slik at de i fred og ro kan etablere sine egne dovaner, samt et forhold til mat annet enn morsmelk. Samtidig ammer de som regel fortsatt selv om de ha lært seg til å spise fast føde. Morsmelken er rikelig med viktige næringskilder som er ment til å bygge opp en grunnstruktur i kroppen, og gjør kattungen motstandsdyktig gjennom sitt katteliv.

En katt som savner grunntryggheten kan senere i livet få problemer med med toalettvaner og begynne gjøre sine behov andre steder enn i doen, fordi den føler seg stresset. De kan også begynne å markere ved å kvesse klør på uønskede steder, bli engstelig for forandringer eller redd for fremmede mennesker. Det er heller ikke uvanlig at kattunger begynner å sutte eller tygge på ting, ett problem som kan følge med i voksen alder.

aal

Kan ble sosialt handikappet
Katter som ikke får lære seg å håndtere nederlag og frustrasjon gjennom mammas avvenning kan senere i livet utvikle en aggresiv oppførsel. Ofte forstår ikke vi mennesker hvorfor denne endringen oppstår. De kan også leke for hardt og bite, fordi de ikke har fått lært seg grenser i leken med sin kattefamilie da de var små.

Brister i den sosiale utviklingen kan gjøre kattene sosialt inkompetente. Dette kan bli et problem om de får en kompis som den skal være sammen med. De forstår ganske enkelt ikke andre katters kroppsspråk og kan ikke kommunisere med dem.

Myten om at katten trives best alene kan tenkes å komme av at man tidligere tok katter fra kattemoren ved 8 ukers alderen og at mange katter derfor ble sosialt handikappede. Katter er ikke flokkdyr heller, derimot er de sosiale dyr som vanligvis trives bra sammen og som stimuleres av å leve med en kompis.

 

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s