Hvordan velge avlsdyr?

Hentet fra www.PawPeds.com

Avlsdyrene du velger utgjør basen for ditt avlsprogram, så du bør ha gode avlsdyr. Men hvor finner du dem? Og hva er gode avlsdyr?

Å se etter gode avlsdyr starter med å se etter en god oppdretter. Men da må man stille det samme spørsmålet som ovenfor: hvor finner du en god oppdretter, og hva karakteriserer en god oppdretter?
702697_536529056365359_1436954500_n

Ingen fasitsvar
Det er ingen fasitsvar på disse spørsmålene. En som i dine øyne er en god oppdretter, kan være en dårlig oppdretter i andres øyne. Det du bør oppleve hos en oppdretter er en god følelse! Ta deg tid til å bli kjent med oppdretteren. Besøk den et par ganger (det gir deg muligheten til å besøke kattungene også, og det er alltid morsomt!) og snakk med ham/henne.

Hvilke tanker har oppdretteren når det gjelder testing, om oppdrett og alt som inngår i det, hvordan bor kattene? Hva mener oppdretteren om at du vil bruke kattungen i avl? (Vær klar over følgende: Det er ikke alle oppdrettere som lar hvem som helst bruke sine kattunger til avl. Snakk med oppdretteren om dette før du kjøper kattungen).

Hvis alt føles bra så langt, har du fått en god start. Dere trenger ikke være sjelevenner, men om dere er generellt enige, så faller ting på plass. Spør om en kontrakt du kan studere hjemme, og ved neste besøk tar du opp ting du lurer på og diskuterer kontrakten med oppdretteren.
InteusPICT0080

Spør andre oppdrettere
Du kan også spørre andre oppdrettere hva de mener om oppdretteren du har besøkt. Spør i tilfelle flere oppdrettere; en kan være uenig med oppdretteren til kattungen din, og kan derfor gi dårlig referanse. Spør 3 eller 4 personer om meningene deres. Hvis de sier det samme alle sammen, er det stor sannsynlighet for at det de sier er sant. Forresten vil en god oppdretter også prøve å få referanser!

Ikke bli fornærmet hvis oppdretteren stiller spørsmål om deg. Oppdretteren vil bare forsikre seg om at du forteller sannheten. Oppdretteren kan også stille deg spørsmål under besøket. Hva er dine meninger om oppdrett, hva vet du om avl, om f.eks. genetikk, sykdommer, oppfostring av kattunger osv. Noen oppdrettere får deg til å føle at du sitter i avhør, men akkurat som at du vil vite om du kjøper kattunge fra en seriøs og ærlig oppdretter, vil oppdretteren forsikre seg om at kattungen kommer til noen som er samvittighetsfullt og seriøst opptatt av oppdrett.
cholena

Det avgjørende valget
Ok, du har funnet en god oppdretter og ønsker å kjøpe en kattunge fra ham/henne. Så kommer spørsmålet: hvem kattunge vil du ha? Studer kattene oppdretteren har. Bestem deg for hvilken katt (eller kombinasjon) du ønsker kattunge etter. Dette betyr ikke at det er den kattungen du får, oppdretteren har også egne avlsmål, og sammen vil dere finne ut av om deres planer går overens. Hvis dette ikke er tilfelle, kan det være til din fordel: kanskje oppdretteren har bedre planer enn du hadde. En annen mulighet er at oppdretteren liker planene du legger frem. Men uansett viser dette at du har tenkt igjennom hva du vil.

Et kriterie som bør vektlegges er: hvilke katter har oppdretterne i nærområdet? Du vil måtte samarbeide med andre oppdrettere jevnlig for å komme videre mot avlsmålet ditt. Du må kjøpe katter fra andre oppdrettere, eller låne andre oppdretteres avlshanne. Hvis du kjøper en kattunge som er i slekt med kattene hos oppdrettere i ditt nærområde, vil det ikke bli lett å finne en passende partner til denne katten.

William med nytt bånd fra Dahls dyrerike

Til slutt
Ikke foreta deg forhastede avgjørelser. Hvis alt går i orden, vil katten være fundamentet i ditt avlsprogram. Derfor må du se etter den absolutt beste kattungen du kan få. Dette er grunn nok til å kanskje vente et halvt år eller et år på den rette katten, er det ikke? I mellomtiden kan du studere rasen videre, og lese om alt som har med oppdrett å gjøre!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s