Kattens verdi

image[1]Nå er våren like om hjørnet. For katter er dette en yppelig tid til å formere seg. De fertile hannkattene i gata koser seg over alle de deilige luktene av det motsatte kjønn med løpetid. Uønskede og uforventede kattunger blir født i hytt og pine hos uerfarende mennesker som helst ville vært for uten, men som ikke har tatt seg bryet til å kastrere/sterilisere. Nå drar jeg selvfølgelig ikke alle katteeiere under en kam, men det er en ganske kjent sak at et ekstremt økt antall katter får en trist skjebne når ferien er i gang.

025_23
Isleta og Tengil

For nærmere 10 år siden var vi fosterhjem for slike katter som hadde vært offer for menneskets forkastelige handlinger. Den første gangen vi åpnet vårt hjem var den som ga mest inntrykk. Som mange av skrekkhistoriene lyder var også disse funnet i en pappeske, dumpet i skogen for å dø. Det var en ung kattemor, selv ikke rundet året. Hun var lys grå og hvit. Hun var vakker. Vi kalte hun Isleta. Hun ble funnet utenfor pappesken med tre kattunger. Vi tok de imot for å gjøre de trygge og harmoniske før de skulle få sine varige hjem. Dagen etterpå ble det funnet to kattunger til på samme sted som helt tydelig tilhørte dette kullet. Det var ikke vanskelig å se. De var så forkommende at dyrebeskyttelsen valgte å avlive dem omgående. Det var for sent å redde de. De andre tre ble heldigvis reddet tids nok. Simba, Tengil og Noah ble de kalt. De var rundt 7 uker da de kom til oss. De var tynne, magre og redde. Det var lenge siden de hadde fått mat. De var verken håndtert eller sosialisert, og det tok tid for oss å vende dem til mennesker. Det så ut som værhårene var klippet av. Personlig ble jeg veldig glad i Noah. Han var så dum og søt, og litt tilbakeholden. Han forsto ikke så mye av hva som foregikk rundt han. Men allikevel veldig kosete og sosial. Senere viser det seg at han hadde fått en rekke slag mot hodet, noe som resulterte i at han fikk en hjerneskade – noe som også var skylden til at han virket litt dum og søt.

Tengil og Simba
Tengil og Simba

Jeg vil helst ikke tenke på hva disse kattungene egentlig kan ha gjennomgått. Det er trist å se hva mennesker kan gjøre mot forsvarsløse dyr, og hvilken lidelser mange utsetter de for. Og mange fler lider samme skjebne, om ikke verre skjebner, enn disse vi tok til oss, år etter år. Det finnes mange uvitende katteeiere der ute. Mange leter etter en «gratis-katt» og gjerne en på rundt 8 uker. De er jo så søte i den alderen! Men de er ikke klare. De trenger fortsatt mamman sin og søsknene sine. Vi mennesker er villige til å betale for fisker, for reptiler, for hunder, for fugler, for kaniner… men katt? Da skal den helst være gratis.

Noah 1
Noah

Dette innlegget er for å fremme alle katters verdi. De er ikke en bruk- og kast gjenstand som man bare kan dumpe når ferien kommer fordi man ikke orker bryet av å finne en kattevakt. Eller fordi den ikke er like søt lenger. Eller av grunner som at den gjør fra seg inne og bare finner på ugang. Å skaffe seg et husdyr bør være et gjennomtenkt valg. Man bør ha stilt seg spørsmålet; ønsker jeg å image[2] ha det ansvaret i mange år frem i tid? Og har jeg muligheten til å dekke dette dyrets behov hele dens liv? Du kan risikere å ha et husdyr de neste 20 årene, og bør da også ha orientert deg om hvor katten kan være når du skal feriere. For å unngå å få en katt som finner på ugang, er utrygg og ikke er dotrent, bør du kontakte ulike katteeiere eller oppdrettere for å høre om de har satt seg inn i hva en kattunge trenger av stimuli og hva dens behov er under oppveksten. Hvordan den sosialiseres og håndteres, når den bør dotrenes, hvorfor den trenger å være hos moren sin til den er 12 uker osv. Selv anbefaler jeg deg å lese godt om katten og sette deg inn i hva det vil si å ha katt som kjæledyr. Da er det lettere for deg å stille krav til katteeier/oppdretter, og være mer sikker på at du får det familiemedlemmet du ønsker deg.

katteformering

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s