Hva er en Abyssiner variant?

negus1

(Bildene er av S*Brunnbäcken´s Pedram  og (N) Villkattens Felicia Firefighter)

negus2Et spørsmål som ofte går igjen hos folk er hva en Abyssiner variant er. Hva betyr det at katten er en variant, og hva skiller den fra en ren Abyssiner. Flere raser finnes i både en langhåret og korthåret variant av rasen. Noen ganger bærer de samme navn og bruker pelslengden i navnet for å beskrive om de er korthårede eller langhårede. Et eksempel på en slik rase er Kurilsk bobtail korthår og Kurilsk bobtail langhår. Andre raser har to forskjellige navn isteden, som for eksempel Perser og Exotic. De er søskenraser med kun pelslengde som skiller dem.

bilde (16)

Den eldre Abyssineren hadde en lengre og tykkere pels enn dagens utstillingsabyssiner, og mye tyder på at flere bar på det recessive langhårsgenet. Noen kombinasjoner ga utslag av langhårede kattunger som vi i dag kjenner som Somali. Somalien ble godkjent rundt 1980, og første Somali ble importert i 1981. Disse to rasene er søskenraser og har en helt lik utstillings standard. Det eneste som skiller dem er pelslengden.

negus3Som en oppdretter jobber vi med å få avkom som er nærmest standarden. Vi bruker derfor kombinasjoner bevisst for å få frem gode rasetypiske eksemplarer. Somalirasen har en mindre genpol og vi bruker noen ganger kombinasjoner mellom Somali og Abyssiner for å få inn friskt blod og bedre type. Etter denne kombinasjonen vil alle kattungene bli korthårede, men de vil bære langhårsgen. I neste generasjon er det femti prosent sjanse for at ungene blir korthårede eller langhårede. Korthårede som bærer gen for langhår vil få navnet Abyssiner variant. At det står «var» for variant på stamtavlen gjør at oppdrettere vet at katten bærer gen for lang pels.bilde (14)

I 2013 vil vi ha to variantkull. I den første kombinasjonen er hunnkatten en sorrel Abyssiner variant. (N) Villkattens Felicia Firefighter har en viltfarget Somali som mor og en ren Abyssiner i fargen fawn til far. Hun blir parret med vår egen Liam. I dette kullet vil vi få både korthårede og langhårede barn.

bilde (15)Vår andre kombinasjon foretar vi oss fordi vi ønsker denne katten i Somali avlen. Hans navn er S*Brunnbäcken´s Pedram og han er en råflott Abyssiner. Han er så nært perfekt som det går ann å få en Abyssiner. Og av den grunn ble han også verdensvinner i 2011. Han har oppnådd mange «Best in show» og gjort det utrolig bra på utstillinger. Vi gleder oss masse til å få han inn i avlen. Mor til kullet er (N) Villkattens Ronja. Ettersom dette er første generasjon vil alle ungene bli korthårede.


5 kommentarer om “Hva er en Abyssiner variant?

    1. Selve kombinasjonen blir ikke mellom de to kattene som er avbildet, men de begge blir brukt mot en Somali. Men det blir veldig spennende. Spesielt å se avkom etter han kjekke viltfargede Abyen, Pedram! 🙂

  1. Tilbaketråkk: En liten oppdatering |
  2. Tilbaketråkk: Aby-jentene våre |

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s