Valg av rase

Er du på leting etter en rasekatt, men finner deg selv på leting i et hav av vakre puser. Dette innlegget er til deg, og er hentet fra http://www.rasekatter.no

Av: Bente Aas

Skal du kjøpe rasekatt for første gang, bør du bruke litt tid på å finne ut hvilken rase som passer for deg. Det er spesielt to ting du bør tenke på: Hvilke farger og mønstre tiltaler deg, og aller viktigst, hva slags temperament og aktivitetsnivå vil passe best til deg og din livsstil.

Dette kan du finne ut endel om ved å lese kattebøker og surfe rundt på oppdrettere og raseringers websider. Her vil du finne både bilder av de ulike rasene og beskrivelse av temperament og væremåte.

Når du har fått en viss formening om hvilke raser som kunne interessere deg kan du for eksempel besøke en katteutstilling.

Agatha Christie av Sina Bass (N)Om du besøker en katteutstilling, ikke vær redd for å spørre utstillerne om de kan fortelle litt om rasen sin. Du kan også be om å få se nærmere på kattene deres, men respekter et nei. Bor du i nærheten av en oppdretter er det også mulig å kontakte denne og høre om du kan få komme på besøk for å se nærmere på rasen. Du vil få et mye bedre inntrykk av katten i hjemmemiljøet enn på en utstilling. Når du har funnet ut hvilken rase som vil passe for deg bør du finne ut hva du vil «bruke» katten til. Skal den være bare til selskap, kos og glede for deg, eller vil du kanskje prøve deg på utstilling og/eller avl i tillegg?

Om du har lyst til å prøve deg på utstilling og/eller avl, luft dette for oppdretteren du vil ha kattunge fra. Da er det lettere for oppdretteren å anbefale den rette katten for deg.

Alle rasekatter vurderes opp mot en rasestandard for den aktuelle rasen. Katter som mennesker utvikler seg mye fra nyfødt til voksen, så man kan aldri si sikkert akkurat hvordan en kattunge vil være som voksen. Men utfra dens stamtavle, nære slektninger og dens utseende som kattunge kan man si noe hvor stort potensiale en kattunge vil ha som utstillings- og avlsdyr.IMG_1817

Misforstå meg ikke – du vil elske katten din uansett hva slags potensiale den har. Men, har du først lyst til å prøve deg på utstilling og avl, er det noen katter som vil egne seg bedre til det enn andre.

Tilslutt vil jeg understreke at oppdrettere er der for å svare på spørsmål. Ikke vær redd for å spørre om alt du lurer på angående rasen og katter generelt.

Håper dette hjelper i letingen etter ditt neste familiemedlem! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s