Ta ikke et mjau for et mjau!

Av Bjarne O. Braastad, professor i etologi, Institutt for husdyrfag, Norges landbrukshøgskole, Ås

isleta
Når vi skal forstå hva katten mener med mjauet sitt, må vi lytte nøye til hvordan mjauet er utformet og samtidig huske på hvordan det enkelte individet pleier å bruke mjauet. Heldigvis finnes det noen faste regler for hva et mjau forteller om katten.

Mjauet består av fire bokstaver: M-I-A-U. For å tolke et mjau må vi lytte til hvilken av de fire bokstavene som er sterkest eller mest langvarig. Den amerikanske atferdsforskeren dr. Mildred Moelk utviklet denne kunnskapen allerede i 1940-årene ved svært omfattende studier av hvordan katten bruker lydene sine.

Mhrn – vekt på m: Her bruker katten bare den første bokstaven i mjauet, ingen vokaler. Mhrn-lyden, eller mrrr, høres på god avstand og er mye kraftigere enn maling. Lyden brukes av tillitsfulle katter når de vil oppnå kontakt. Det betyr «hei!». Kattemoren bruker denne lyden når hun kommer hjem til kattungene sine. Har de ikke fått øyne ennå, kan de jo ikke se henne.

Miiiau – vekt på i: Mjauing med lang i-lyd kan høres ut som et hvinende mjau. Det viser at katten opplever smerte eller annet ubehag. Kommer du i skade for å trå katten på halen, kan du høre denne lyden. Lyden betyr «Au! Det gjorde vondt!». Jo lenger eller sterkere i-lyd, jo sterkere er ubehaget.

Små kattunger greier ikke å si mjau med au-lyden. I stedet sier de miy eller miiy. Dette trenger ikke innebære smerte. Kattungen bruker en markert i der større katter bruker en markert a-lyd.

Miaaau – vekt på a: Mjauing med lang a-lyd er nok den mest typiske mjauelyden. Et langtrukkent mjau viser at katten ønsker noe. Det er en kravlyd, «Jeg vil ha noe nå!». Mjauet kan ikke fortelle hva katten ønsker. Dette må du tolke ut fra situasjonen. Jo lengre a-en i mjauet er, jo sterkere er kravet. Hvis du har en katt som mjauer med lange a-er i tide og utide, har du antakelig skjemt bort katten din.

IMG_7589

Miaouu – vekt på U: Har katten mast lenge uten å få det som den vil, kan den bli frustrert. Da vil den trekke ut den siste delen av mjauet, og vi kan høre et miaouuu. Jo mer langtrukken u-lyden er, jo sterkere er frustrasjonen.

Maling: Kattungen maler mens den dier moren. Dette er et signal til moren om at hun må holde seg i ro. Både kattunger og voksne katter kan male til mennesker, og det betyr det samme. Katten trives og ønsker å forbli på stedet i nær kontakt med oss. Jo kraftigere malingen er, jo mer intenst er dette ønsket hos katten.

Det hender at katter maler når de har sterke smerter eller er syke. Dette opplever veterinærer av og til.

Uling: Uling eller snerring er mest typisk for ukastrerte hannkatter i parringstiden som konkurrerer om tilgang til en hunnkatt. Det er om å gjøre å ule lengst og kraftigst. Dette krever energi, og den sterkeste er den som holder ut lengst.

Blir ulingen enda sterkere, kan det være et signal om at «Nå er det like før jeg angriper deg, om du ikke stikker av».

Knurring: Katter kan knurre nesten som en hund. Dette innebærer en advarsel. Katten har kanskje en ressurs den vil forsvare, for eksempel maten sin, eller den vil være i fred av andre årsaker. Katten sier: «Hold deg unna. Dette er mitt».

Hvesing: En katt som hveser presser luft kraftig ut av den åpne munnen, helt uten bruk av stemmebånd. Hvesing brukes særlig om katten er trengt opp i et hjørne og ikke kan flykte. Hvis du tar på en katt som knurrer eller hveser, kan du oppleve kraftige bitt og klor fordi katten vil forsvare seg. Katten har advart deg, og du må selv stå ansvarlig hvis du ikke respekterer advarselen.

Hentet fra DYREBAR: http://www.dyrebar.no/artikkel/laer-aa-tolke-kattens-lyder-20314361

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s