Når man er på utkikk etter et nytt familiemedlem stiller mange seg spørsmålet om de skal velge en rasekatt eller en huskatt. Det finnes mange meninger som heller mer mot det ene eller den andre.
For oss var det tilfeldigheter som gjorde at vi selv endte opp med rasekatt. Naboens Abyssiner som hadde vært på et ”ulovlig” møte med en av hannkattene som streifet rundt i gata, og siden vi ønsket oss katt, valgte vi først en i dette kullet som vi kalte Kiara. Ettersom vi alltid har vært av den innstillingen at et hvert dyr fortjener å ha en lekekamerat til lange jobbdager og skoledager, så var det en selvfølge at vi skulle ha en til. Da vi så bildet av Somalien, som er søskenrasen til Abyssineren, ble vi helt betatt. En slik en sto øverst (og alene) på ønskelisten vår.
Vi sto i en situasjon som de fleste gjør, hvor man veier prisen opp mot hva man får. En rasekatt (akkurat som hund) koster en del, og man bør derfor være sikker før man tar et valg. Før vi tok en avgjørelse valgte vi å oppsøke oppdrettere for å se denne vakre rasen live. Møte med rasen tok avgjørelsen for oss – vi SKULLE bli eier av en Somali. Koste hva det koste vil!
Etter å ha hatt Somali i hus ble vi så betatt at vi til og med begynte som oppdrettere av denne vakre rasen, noe som ga oss ett godt innblikk i hva oppdrettere setter seg inn i. Vi forsto hvor stor jobb det er å drive med avl. Og ikke minst hvor mye penger det går. Dette er ikke en hobby hvor du tjener din første million kan du si!
Som oppdretter sitter man med mye ansvar. En seriøs oppdretter setter seg inn i genetikk, sykdommer og diverse som er relatert til den rasen man avler på. Vi bruker mye penger på å genteste våre katter for arvelige sykdommer, og bruker aldri to katter mot hverandre som er bærer av samme sykdom. Vi driver med kontrollert avl slik at avkommene får et rasetypisk preg, og best mulig helse for kattungene og rasen i sin helhet. Helse og gemytt er selvfølgelig førsteprioritet, men at den skal være rasetypisk er jo også viktig hvis vi i det hele tatt skal ha raser. Dette gjelder for både katter, hunder og mange andre dyr.
Ved kjøp av en rasekatt har oppdrettere ulike krav som stilles fra NRR (Norske Rasekattklubbers Riksforbund). Vi må følge regler for dyrevelferd mm. Som at hunnkatter har en maksgrense i året for hvor stor mellomrom mellom hvert kull. Og i løpet av hannkattens fertilitet krever han ett viss antall kvadrat å leve på. Det er i det hele tatt masse å sette seg inn i, men vi var heldige og hadde gode mentorer i miljøet. De hjalp oss med det vi ikke kunne, og vi lærte underveis.
En kattunge fra oppdretter selges ikke før de har fylt 12 uker. Flere oppdrettere selger ikke katter før de er 14-16 uker etter erfaringer. Av en seriøs oppdretter kan du forvente at kattungen du får har blitt sosialisert og håndtert allerede fra fødselen av. De skal være vant til å bli holdt, klappet og dullet med. De læres til å spise fast føde, gå på kattetoalett, være trygge på mennesker og å være katt. En oppdretter sitter ofte med gode erfaringer om katt og katteoppdragelse, eller har ett god nettverk rundt seg med erfarende mennesker som deler samme hobby.
Ettersom det ofte ligger mye penger i kjøp av rasekatt er det viktig å forsikre seg om at oppdretteren er seriøs og følger de retningslinjene vi er pliktet til å gjøre. Besøk gjerne oppdretteren for å se hvordan kattene i husstanden er i gemytt, og at du ønsker en kattunge fra denne oppdretteren. Oppdretteren du velger katt fra kan nok helt sikkert hjelpe deg om du har spørsmål og gir deg gjerne god service selv i flere år etter du overtok ditt nye familiemedlem om du ønsker det. Du har også krav du kan stille til en oppdretter, akkurat som vi gjør til kattungekjøpere!
For meg er en Somali verdt hver eneste krone både på grunn av sitt harmoniske temperament, sin omgjengelige personlighet, og sitt unike og viltre utseende. Samtidig er det veldig gøy å vite hvem foreldrene og eventuelt andre forfedre er, og å se hvem din katt har arvet sine trekk og sin personlighet fra.
– Ønsker du deg en Somali, men av ulike grunner ikke har råd/kan ta deg råd til å kjøpe en? Vi søker fòrverter som kan gi ett hjem til katter i vårt avlsprosjekt. Les mer under ”KITTENS FOR SALE” eller ta kontakt på kiachero@hotmail.com